Header Ads

ලුණු කෑම අගුණ නැතිලු මෙන්න ලුණු ගැන අපි දන්නේ නැති දේවල්


ලුණු කෑම අගුණ නැතිලු මෙන්න ලුණු ගැන අපි දන්නේ නැති දේවල්




අධි රුධිර පීඩනය ඇති අයට අධික ලෙස ලුණු ආහාරයට ගැනීම නුසුදුසුයැයි මෙතෙක් පැවති මතය නිවැරදි නොවන බව පර්යේෂකයෝ කණ්ඩායමක් කියති. ඔවුන් පෙන්වාදෙන්නේ සෝඩියම් රුධිර පීඩනයට හේතුවක් නොවන බවයි.

ලෝකයේ වඩාත් බහුල නිදන්ගත රෝගයක් වන්නේ අධි රුධිර පීඩනයයි. එය නිශ්ශබ්ද මාරයා ලෙස අන්වර්ථ ලබා ඇති රෝගයයි. බ්‍රිතාන්‍යයේ සියයට 30ක් පමණ අධි රුධිර පීඩනයෙන් පෙළෙති. ඇමෙරිකාවේ වැඩිහිටියන් කෝටි 6.7ක් හෙවත් ජනගහණයෙන් සියයට 31ක් ද මේ රෝගයට ගොදුරු වී සිටිති.

පර්යේෂකයන් විසින් ප්‍රංශයේ වැඩිහිටියන් 8670ක පිරිසක් සහභාගී කරගෙන සිදුකළ දත්ත විශ්ලේෂණයෙන් පසු පවසන්නේ ලුණු මගින් අධි රුධිර පීඩනය වැළඳෙන බව පිළිගත නොහැකියැයි යන්නයි.

එය තහවුරු කැර ගැනීමෙන් පසු විද්‍යාඥයන්ගේ ඉලක්කය වී ඇත්තේ ජීවන ක්‍රමය සහ පෝෂදායක ක්‍රියාවන් මගින් රුධිර පීඩනයට වන බලපෑම ගැන සොයා බැලීමයි. මේ පරීක්ෂණ වාර්තාව එළි දැක්වීමත් සමඟ මෙතෙක් ලුණු ආහාරයට ගැනීමෙන් වැළකී සිටි අධි රුධිර පීඩනයෙන් පෙළුණු රෝගීන් වැඩි වශයෙන් ලුණු ආහාරයට එක්කැර ගැනීමට පෙළඹී සිටියි.

පර්යේෂකයන් සොයාගෙන ඇත්තේ වෙනත් ශරීර දර්ශක එනම් ජීවන ක්‍රමය, මධ්‍යසාර පරිභෝජනය, වයස සහ ප්‍රධාන ලෙස ශරීරයේ ස්කන්ධ දර්ශකය රුධිර පීඩනය වැඩිවීම කෙරෙහි බලපෑම් ඇති කරයි.

පලතුරු සහ එලවළු ආහාරයට වැඩිපුර එක්කර ගැනීම මගින් අධි රුධිර පීඩනය අඩු කර ගත හැකිය.

මෙම අධ්‍යනයේ ප්‍රධානි පවසන්නේ ශරීරයේ බර වැඩිවීම පාලනය   සාමාන්‍ය ජනතාවගේ අධි රුධිර පීඩනය වසංගතයක් ලෙස පැතිරිම වලක්වා ගත හැකි ක්‍රමය බවයි.

දිනකට ලබා ගන්නා ලුනු ප්‍රමාණය අධිරුධිර පීඩනය කෙරෙහි බල නොපාන බව ලිංග බේදයකින් තොරව කරණ ලද වෙනස්කම් මගින් පෙන්වා දි තිබේ.

කෙසේ නමුත් පර්යේෂකයන් කණ්ඩායම පෙන්වාදෙන්නේ පාසැල් ළමුන්  10 දෙනෙකුගෙන් නම දෙනකු ම දිනකට ශරීරයට අවශ්‍ය කරණ ලුණු ප්‍රමාණයට වඩා වැඩිපුර ආහාරයට එක්කර ගන්නා බවයි.

No comments:

Powered by Blogger.