නිර්මාංස අයට මහත අඩු කරගන්න පහසුයි මෙන්න මහත් වීම අඩුකර ගන්න සරල වැඩ ටිකක්.
නිර්මාංස අයට මහත අඩු කරගන්න පහසුයි මෙන්න මහත් වීම අඩුකර ගන්න සරල වැඩ ටිකක්.
ඉදුණු පලතුරු කෑමත් අගුණයි
අධික තරබාරුව කියන්නේ පුද්ගලයකුගේ පෞරුෂත්වයට මූලිකවම බලපාන දෙයක්. අධිකතරබාරුවට බලපාන හේතු අතර ආහාර රටාවට හිමි වන්නේ සුවිශේෂී ස්ථානයක්. මේ නිසාඅපි ඒ පිළිබඳ වැඩි අවධානයක් යොමු කළ යුතුමයි.
• අධික තරබාරුවට කැලරි අධිකව අඩංගු පිෂ්ටය, මේදය හා පැණි රස වැඩි ආහාර ද හේතු වේ.
• දෛනිකව අප ගන්නා ආහාරවල වැඩි කොටස මේදය ලෙස සම යට අනාගත අවශ්යතාව සඳහා තැන්පත් වේ.
• වැඩිපුර ව්යායාම වැනි කාර්යයන් කිරීමේදී එම මේදය කොටස් දහනය වේ. එලෙස නොවුණහොත් මේදය වර්ධනය වී අධික තරබාරු බව ඇති කරවයි.
• අධික තරබාරුවට අධික කැලරි ප්රමාණ අඩංගු වන ආහාර හේතු වන නිසා ආහාරසැකසීමට පෙර අප ගන්නා ආහාරවල ඇති කැලරි ප්රමාණය පිළිබඳ දැනුම්වත් වීමවැදගත්ය.
පහත දැක්වෙන්නේ එදිනෙදා අප ගන්නා ආහාර වර්ග කිහිපයක අඩංගු කැලරි ප්රමාණයයි.
ආහාරය කිලෝ කැලරි ප්රමාණය (100ඨ අඩංගු)
බත් 345 – 350
පරිප්පු 340
කඩල 350 නිවිති 360
ගෝවා 27
කැරට් 47
ලූනු 59
අර්තාපල් 97
රාබු 17
වම්බටු 24
බණ්ඩක්කා 73
තක්කාලි 20
මල් ගෝවා 30
රටඉඳි 290
කජු 590
තල 600
පොල් 600
ආමන්ඩ් 655
රට කජු 649
කොත්තමල්ලි 288
කහ 349
රතු මිරිස් 246
කෙසෙල් 79
දෙහි 42
අඹ 70
ගස්ලබු 70
ඇපල් 55
පේර 51
ෙදාඩම් 40
මාළු 111
බිත්තර 173
මස් 194
මී කිරි 60
එළඟිතෙල් 900
සීනි 400
• නිර්මාංශ පුද්ගලයන්ට තරබාරු බවින් මිදීම පහසු වේ. නමුත් මොවුන්ට වියළිකජු, ආමන්ඩ්, රටකජු, බටර්, එළිකිරි, එළඟිතෙල් ආදිය ආහාරයට ගැනීම නුසුදුසුය.
• කුසගින්නේ ප්රමාණයට පමණක් ආහාර ගැනීමද වැදගත්ය.
• මස්, මාළු අනවශ්ය ලෙස ආහාරයට නොගන්න. (ආහාරයට ගැනීම වරදක් නැත) නමුත් මේවා පිස ගැනීමේදී එළඟිතෙල් හා බටර් නොදමන්න.
• තේ කෝපි වැනි දෑ සීනි අඩුවෙන් හා කිරි රහිතව නිතර පානය කළද වරදක් නැත.
• දිනකට වතුර වීදුරු 12ක් වත් පානය කරන්න.
• ආහාර පිසීමේදී රසකාරක අල්පව එක් කිරීමට වගබලා ගන්න.
• ආහාර සැකසීමට එළඟිතෙල්, එළවළු තෙල්, බටර් හා මාගරින් නොදමන්න.
• හාතවාරිය කොළ කැඳ පානය, ගෝවා, කැරැට්, බීට් රූට්, මල් ගෝවා, සලාද කොළ, පිපිඤ්ඤා, තක්කාලි, ලීක්ස්, රාබු ආදිය නිතර ගැනීමද තරබාර බව අඩු කරවයි.
• බත් පිෂ්ටය හා කැලරි බහුල ආහාරයක් නිසා බත් අල්පව හා එළවළු වර්ග අධිකවද ආහාරයට ගැනීම වඩාත් සුදුසුයි.
• පලතුරු ගන්නා විට අමු පලතුරු තෝරා ගැනීමට උනන්දු වන්න.
(ඉදුණු පලතුරු පැණි රස අධික නිසා එය තරබාරු බවට හේතු වෙයි.)
• අධික තරබාරු අයට කෙඳි සහිත ආහාර ගැනීම ඉතා යෝග්යයි. මේ නිසා දූරියන්, කෙසෙල්, ගස්ලබු, ෙදාඩම්, පෙයාර්ස්, අලිගැටපේර, රතුමිදි ආදිය ආහාරයට ගතහැකිය..
අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි
ඉදුණු පලතුරු කෑමත් අගුණයි
අධික තරබාරුව කියන්නේ පුද්ගලයකුගේ පෞරුෂත්වයට මූලිකවම බලපාන දෙයක්. අධිකතරබාරුවට බලපාන හේතු අතර ආහාර රටාවට හිමි වන්නේ සුවිශේෂී ස්ථානයක්. මේ නිසාඅපි ඒ පිළිබඳ වැඩි අවධානයක් යොමු කළ යුතුමයි.
• අධික තරබාරුවට කැලරි අධිකව අඩංගු පිෂ්ටය, මේදය හා පැණි රස වැඩි ආහාර ද හේතු වේ.
• දෛනිකව අප ගන්නා ආහාරවල වැඩි කොටස මේදය ලෙස සම යට අනාගත අවශ්යතාව සඳහා තැන්පත් වේ.
• වැඩිපුර ව්යායාම වැනි කාර්යයන් කිරීමේදී එම මේදය කොටස් දහනය වේ. එලෙස නොවුණහොත් මේදය වර්ධනය වී අධික තරබාරු බව ඇති කරවයි.
• අධික තරබාරුවට අධික කැලරි ප්රමාණ අඩංගු වන ආහාර හේතු වන නිසා ආහාරසැකසීමට පෙර අප ගන්නා ආහාරවල ඇති කැලරි ප්රමාණය පිළිබඳ දැනුම්වත් වීමවැදගත්ය.
පහත දැක්වෙන්නේ එදිනෙදා අප ගන්නා ආහාර වර්ග කිහිපයක අඩංගු කැලරි ප්රමාණයයි.
ආහාරය කිලෝ කැලරි ප්රමාණය (100ඨ අඩංගු)
බත් 345 – 350
පරිප්පු 340
කඩල 350 නිවිති 360
ගෝවා 27
කැරට් 47
ලූනු 59
අර්තාපල් 97
රාබු 17
වම්බටු 24
බණ්ඩක්කා 73
තක්කාලි 20
මල් ගෝවා 30
රටඉඳි 290
කජු 590
තල 600
පොල් 600
ආමන්ඩ් 655
රට කජු 649
කොත්තමල්ලි 288
කහ 349
රතු මිරිස් 246
කෙසෙල් 79
දෙහි 42
අඹ 70
ගස්ලබු 70
ඇපල් 55
පේර 51
ෙදාඩම් 40
මාළු 111
බිත්තර 173
මස් 194
මී කිරි 60
එළඟිතෙල් 900
සීනි 400
• නිර්මාංශ පුද්ගලයන්ට තරබාරු බවින් මිදීම පහසු වේ. නමුත් මොවුන්ට වියළිකජු, ආමන්ඩ්, රටකජු, බටර්, එළිකිරි, එළඟිතෙල් ආදිය ආහාරයට ගැනීම නුසුදුසුය.
• කුසගින්නේ ප්රමාණයට පමණක් ආහාර ගැනීමද වැදගත්ය.
• මස්, මාළු අනවශ්ය ලෙස ආහාරයට නොගන්න. (ආහාරයට ගැනීම වරදක් නැත) නමුත් මේවා පිස ගැනීමේදී එළඟිතෙල් හා බටර් නොදමන්න.
• තේ කෝපි වැනි දෑ සීනි අඩුවෙන් හා කිරි රහිතව නිතර පානය කළද වරදක් නැත.
• දිනකට වතුර වීදුරු 12ක් වත් පානය කරන්න.
• ආහාර පිසීමේදී රසකාරක අල්පව එක් කිරීමට වගබලා ගන්න.
• ආහාර සැකසීමට එළඟිතෙල්, එළවළු තෙල්, බටර් හා මාගරින් නොදමන්න.
• හාතවාරිය කොළ කැඳ පානය, ගෝවා, කැරැට්, බීට් රූට්, මල් ගෝවා, සලාද කොළ, පිපිඤ්ඤා, තක්කාලි, ලීක්ස්, රාබු ආදිය නිතර ගැනීමද තරබාර බව අඩු කරවයි.
• බත් පිෂ්ටය හා කැලරි බහුල ආහාරයක් නිසා බත් අල්පව හා එළවළු වර්ග අධිකවද ආහාරයට ගැනීම වඩාත් සුදුසුයි.
• පලතුරු ගන්නා විට අමු පලතුරු තෝරා ගැනීමට උනන්දු වන්න.
(ඉදුණු පලතුරු පැණි රස අධික නිසා එය තරබාරු බවට හේතු වෙයි.)
• අධික තරබාරු අයට කෙඳි සහිත ආහාර ගැනීම ඉතා යෝග්යයි. මේ නිසා දූරියන්, කෙසෙල්, ගස්ලබු, ෙදාඩම්, පෙයාර්ස්, අලිගැටපේර, රතුමිදි ආදිය ආහාරයට ගතහැකිය..
අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි
No comments: