බඩේ දැවිල්ල සුව කර ගන්න මෙන්න මේ ක්රමේ අනුගමනය කරන්න.
බඩේ දැවිල්ල සුව කර ගන්න මෙන්න මේ ක්රමේ අනුගමනය කරන්න.
බඩේ දැවිල්ල බොහෝ දෙනෙකුට සෑදෙන ලෙඩක්. මේ දවස් වල අප කන ආහාර ඉතාම අස්වාභාවික නිසා බඩේ දැවිල්ල නිතරම අහන්නට ලැබෙන තත්වයක්. අපගේ ගලනාලය තුල සෙම පටලය අඩු වීම නිසා ආමාශයෙන් නැවතත් ගලනාලයට ඇතුලුවන ඇසිඩ් බඩේ දැවිල්ල ඇති කරයි. අපගේ ආමාශය තුල ඇති පෙප්සින් එන්සයිමය සහ ඇසිඩ් අපට අවශ්ය වන්නේ ප්රෝටීන ජීරනය කිරීම සඳහායි. ඒ වගේම ආමාශයේ ඇති ඇසිඩ් වලින් ආහාර වල තිබෙන විශබීජ විනාෂ කිරීම සිදු කරනවා.
.
කුඩා බඩවැලේදී නැවතත් බයිකාබනේට ආහාර වලට මිශ්ර වෙනවා. මෙයින් ඇසිඩ් ගතිය දුරු කල පසු අග්න්යාශයෙන් එකතු වන එන්zයිම් සහ පිත එකතුවීමෙන් මේදය සහ ප්රෝටීන තව දුරටත් ජීරනය වෙනවා. ඇමිලේස් එන්සයිමයෙන් පිටි ආහාර ජීරනය කිරීම සිදු කරනවා. අපගේ මහ බඩවැලේ බැක්ටීරියා කිලෝග්රෑම් දෙකක් පමන තිබෙනවා. අපගේ ශරීරයේ ඇති සයිල ප්රමානයට වඩා අපගේ බඩවැලේ තිබෙන බැක්ටීරියා ප්රමානය වැඩියි. මෙම බැක්ටීරියා වලින් ආහාර වල තිබෙන විස නැසීම, අපගේ ප්රතිශක්තීකරන පද්ධතිය සහ හෝමෝන ක්රියාකාරිත්වය හොඳින් පැවැත්වීම සහ ඛනිජ අවශෝෂනයත් සිදු කරනවා. මෙම බැක්ටීරියා වලින් ආහාරවල තිබෙන කෙඳි ජීරනය කොට බියුට්රික් ඇසිඩ් සාදනවා. මෙය අපගේ බඩවැල් සයිල වලට ආහාර ලෙස පාවිච්චි කරන්නට පුලුවන්.
ආමාශය තුල ඇසිඩ් අඩුවෙන් තිබීම ශරීර සෞඛ්යයට අහිතකරයි. වයසට යන විට සහ සීනි ආහාරයට ගැනීම වැඩිවන විට ආමාශය තුල තීබෙන ඇසිඩ් සෑදීම අඩු වෙනවා. ඒ වගේම බඩේ දැවිලලට ගන්නා ඉංග්රීසි බෙහෙත් වලිනුත් ඇසිඩ් සෑදීම අඩු කරනවා. ඇසිඩ් අඩු වන විට අනවශ්ය සහ අහිතකර බැක්ටීරියා බඩවැලේ ඇතිවනවා. හීලිකොබැක්ටීරියා බැක්ටීරියාවෙන් ගැස්ට්රයිටිස් හෝ ආමාශය තුවාල වීම සිදු කරනවා. ඒ වගේම බඩවැලේ ලීක් වීම සිදුවෙනවා. බඩවැලෙන් සමහර දේවල ඇඟට ලීක් වන විට අපට ප්රදිශක්තීකරන පද්ධතියට වන හානි නිසා නොයෙකුත් ලෙඩ රෝග සෑදෙනවා.
බඩේ දැවිල්ලට පලමුවෙන්ම කල යුත්තේ මේ දේවල්
1. සීනි චොක්ලට්, කෝපි තේ, සුදුලූනු සහ ලූනු, තක්කාලි, ඇඹුල් ආහාර සහ මධ්යසාර නවත්වන්න
2. මානසික ආතතිය අඩුකර ගන්න
3. මේදය අඩු කරන්න.
4 බර අඩුකරන්න
මෙම දේවල් කිරීමෙන් බඩේ දැවිල්ල සෑහෙන්න අඩුකර ගන්නට පුලුවන්.
මෙයින් පසුව ටික ටික හොඳ මේදය ආහාරයට එකතු කරන්නට අවශ්යයි. පොල්තෙල් අපට ගතහැකි හොඳම මේදයයි.
අපගේ සෑම සයිල පටලයක්ම සෑදෙන්නේ මේදයෙනුයි. අපට අත්යවශ්ය විටමින් වන ඒ, ඩී, ඊ සහ කේ විටමින් ඇඟට අවශොව්ශනය කරගන්නටත් මේදය ආහරයේ තිබෙන්නටම ඕන. කාන්තා සහ පිරිමි හෝමෝන සෑදීමටත් මේදය අවශ්යයි. මානසික සෞඛ්යයටත් මතක ශක්තියටත් මේදය අත්යවශ්යයි.
බඩේ දැවිල්ල හොඳවෙනවාත් එක්කම ආමාශයේ ඇසිඩ් සාමාන්යතත්වයට ගෙන ඒම ටික ටික පොල්තෙල් ආහාරයට ගැනීම වැඩි කරන්නට ඕන. ග්ලූටන් අඩංගු ආහාර එනම් තිරිඟු පිටි වලින් සාදපු පාන් වැනි ආහාර අඩු කරන්නට ඕන.
බීට් රූට්, සහ ජෙලටින් වලින් ආහාශයේ ඇසිඩ් වැඩි කරන්නට පුලුවන්. බඩේ ඇසිඩ් අඩුකරන්නට ගන්න ඉංග්රීසි බෙහෙත් ගැනීමෙන් සෞඛ්යයට හානි සිදු වෙනවා. මෙම නෙක්සියම්, ප්රැවසිඩ් වැනි බෙහෙත් දිගටම ගන්නා අයට ඇට දියවීම, විටමින් බී 12 අඩුවීම සිදුවෙනවා.
බඩේ දැවිල්ල සම්පූර්නයෙන් සුව කිරීමට
කලින් කියපු ආහාර රටාවට යන්න. මුලදී මධ්යසාර, දුම්බීම, මස්, කුකුල් මස්, කිරි ආහාර සහ සීනි වලින් වලකින්න.
මේදය අඩුකරන්න.
පසු කාලයකදී පොල්තෙල් ආහාරයට ගන්න එක වැඩි කරන්න.
විටමින් ඩී3කේ2 සහ බී12 දිනපතා ගන්න.
අපගේ ඇන්ටිඔක්සිඩන්ට් වර්ග 7 දිනපතාම ගැනීමෙන් දීර්ග කාලීන වශයෙන් බඩවැල සුවකරගන්න. එම වර්ග හතෙන්ම සමේ පැහැපත් ගතිය වැඩිකර ගන්නටත් වයසට යාමෙන් සෑහෙන්න වැලකෙන්නටත් පුලුවන්.
අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි
බඩේ දැවිල්ල බොහෝ දෙනෙකුට සෑදෙන ලෙඩක්. මේ දවස් වල අප කන ආහාර ඉතාම අස්වාභාවික නිසා බඩේ දැවිල්ල නිතරම අහන්නට ලැබෙන තත්වයක්. අපගේ ගලනාලය තුල සෙම පටලය අඩු වීම නිසා ආමාශයෙන් නැවතත් ගලනාලයට ඇතුලුවන ඇසිඩ් බඩේ දැවිල්ල ඇති කරයි. අපගේ ආමාශය තුල ඇති පෙප්සින් එන්සයිමය සහ ඇසිඩ් අපට අවශ්ය වන්නේ ප්රෝටීන ජීරනය කිරීම සඳහායි. ඒ වගේම ආමාශයේ ඇති ඇසිඩ් වලින් ආහාර වල තිබෙන විශබීජ විනාෂ කිරීම සිදු කරනවා.
.
කුඩා බඩවැලේදී නැවතත් බයිකාබනේට ආහාර වලට මිශ්ර වෙනවා. මෙයින් ඇසිඩ් ගතිය දුරු කල පසු අග්න්යාශයෙන් එකතු වන එන්zයිම් සහ පිත එකතුවීමෙන් මේදය සහ ප්රෝටීන තව දුරටත් ජීරනය වෙනවා. ඇමිලේස් එන්සයිමයෙන් පිටි ආහාර ජීරනය කිරීම සිදු කරනවා. අපගේ මහ බඩවැලේ බැක්ටීරියා කිලෝග්රෑම් දෙකක් පමන තිබෙනවා. අපගේ ශරීරයේ ඇති සයිල ප්රමානයට වඩා අපගේ බඩවැලේ තිබෙන බැක්ටීරියා ප්රමානය වැඩියි. මෙම බැක්ටීරියා වලින් ආහාර වල තිබෙන විස නැසීම, අපගේ ප්රතිශක්තීකරන පද්ධතිය සහ හෝමෝන ක්රියාකාරිත්වය හොඳින් පැවැත්වීම සහ ඛනිජ අවශෝෂනයත් සිදු කරනවා. මෙම බැක්ටීරියා වලින් ආහාරවල තිබෙන කෙඳි ජීරනය කොට බියුට්රික් ඇසිඩ් සාදනවා. මෙය අපගේ බඩවැල් සයිල වලට ආහාර ලෙස පාවිච්චි කරන්නට පුලුවන්.
ආමාශය තුල ඇසිඩ් අඩුවෙන් තිබීම ශරීර සෞඛ්යයට අහිතකරයි. වයසට යන විට සහ සීනි ආහාරයට ගැනීම වැඩිවන විට ආමාශය තුල තීබෙන ඇසිඩ් සෑදීම අඩු වෙනවා. ඒ වගේම බඩේ දැවිලලට ගන්නා ඉංග්රීසි බෙහෙත් වලිනුත් ඇසිඩ් සෑදීම අඩු කරනවා. ඇසිඩ් අඩු වන විට අනවශ්ය සහ අහිතකර බැක්ටීරියා බඩවැලේ ඇතිවනවා. හීලිකොබැක්ටීරියා බැක්ටීරියාවෙන් ගැස්ට්රයිටිස් හෝ ආමාශය තුවාල වීම සිදු කරනවා. ඒ වගේම බඩවැලේ ලීක් වීම සිදුවෙනවා. බඩවැලෙන් සමහර දේවල ඇඟට ලීක් වන විට අපට ප්රදිශක්තීකරන පද්ධතියට වන හානි නිසා නොයෙකුත් ලෙඩ රෝග සෑදෙනවා.
බඩේ දැවිල්ලට පලමුවෙන්ම කල යුත්තේ මේ දේවල්
1. සීනි චොක්ලට්, කෝපි තේ, සුදුලූනු සහ ලූනු, තක්කාලි, ඇඹුල් ආහාර සහ මධ්යසාර නවත්වන්න
2. මානසික ආතතිය අඩුකර ගන්න
3. මේදය අඩු කරන්න.
4 බර අඩුකරන්න
මෙම දේවල් කිරීමෙන් බඩේ දැවිල්ල සෑහෙන්න අඩුකර ගන්නට පුලුවන්.
මෙයින් පසුව ටික ටික හොඳ මේදය ආහාරයට එකතු කරන්නට අවශ්යයි. පොල්තෙල් අපට ගතහැකි හොඳම මේදයයි.
අපගේ සෑම සයිල පටලයක්ම සෑදෙන්නේ මේදයෙනුයි. අපට අත්යවශ්ය විටමින් වන ඒ, ඩී, ඊ සහ කේ විටමින් ඇඟට අවශොව්ශනය කරගන්නටත් මේදය ආහරයේ තිබෙන්නටම ඕන. කාන්තා සහ පිරිමි හෝමෝන සෑදීමටත් මේදය අවශ්යයි. මානසික සෞඛ්යයටත් මතක ශක්තියටත් මේදය අත්යවශ්යයි.
බඩේ දැවිල්ල හොඳවෙනවාත් එක්කම ආමාශයේ ඇසිඩ් සාමාන්යතත්වයට ගෙන ඒම ටික ටික පොල්තෙල් ආහාරයට ගැනීම වැඩි කරන්නට ඕන. ග්ලූටන් අඩංගු ආහාර එනම් තිරිඟු පිටි වලින් සාදපු පාන් වැනි ආහාර අඩු කරන්නට ඕන.
බීට් රූට්, සහ ජෙලටින් වලින් ආහාශයේ ඇසිඩ් වැඩි කරන්නට පුලුවන්. බඩේ ඇසිඩ් අඩුකරන්නට ගන්න ඉංග්රීසි බෙහෙත් ගැනීමෙන් සෞඛ්යයට හානි සිදු වෙනවා. මෙම නෙක්සියම්, ප්රැවසිඩ් වැනි බෙහෙත් දිගටම ගන්නා අයට ඇට දියවීම, විටමින් බී 12 අඩුවීම සිදුවෙනවා.
බඩේ දැවිල්ල සම්පූර්නයෙන් සුව කිරීමට
කලින් කියපු ආහාර රටාවට යන්න. මුලදී මධ්යසාර, දුම්බීම, මස්, කුකුල් මස්, කිරි ආහාර සහ සීනි වලින් වලකින්න.
මේදය අඩුකරන්න.
පසු කාලයකදී පොල්තෙල් ආහාරයට ගන්න එක වැඩි කරන්න.
විටමින් ඩී3කේ2 සහ බී12 දිනපතා ගන්න.
අපගේ ඇන්ටිඔක්සිඩන්ට් වර්ග 7 දිනපතාම ගැනීමෙන් දීර්ග කාලීන වශයෙන් බඩවැල සුවකරගන්න. එම වර්ග හතෙන්ම සමේ පැහැපත් ගතිය වැඩිකර ගන්නටත් වයසට යාමෙන් සෑහෙන්න වැලකෙන්නටත් පුලුවන්.
අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි
No comments: