ගෑස්ට්රයිටීස් ඔබටත් තියෙනවනම් ඕනෑවට වඩා කිරි බොන්න නම් එපා
ගෑස්ට්රයිටීස් ඔබටත් තියෙනවනම් ඕනෑවට වඩා කිරි බොන්න නම් එපා.
කොළඹ ජාතික රෝහලේ ආමාශයික සහ ආන්ත්රික රෝග පිළිබඳ ශල්ය වෛද්ය
රනිල් ජයසේන
කිරි කියන්නේ භෂ්මයක්. කිරිවලින් ආමාශයේ ආම්ලික ගතිය අඩු කරවනවා. පානය කළ යුත්තේ සුදු කිරි පමණයි. තේ කහට සමඟ කිරි බීම හොඳ නැහැ. සාමාන්යයෙන් තේ කහට, කෝපිවල කැෆේන් තියෙනවා. කැෆේන් සහිත බීම ගැස්ට්රයිටීස් රෝගීන්ට හොඳ නැහැ. ඒ නිසා තේ කෝපිවලින් වළකිනවා නම් හොඳයි. ආමාශගත රෝග නොමැති අයට කිසිම ප්රශ්නයක් නැහැ. මම මේ කතා කරන්නේ ගැස්ට්රයිටීස් රෝගීන් ගැන පමණයි. කිරි සාමාන්ය ප්රමාණයකට බීවට කමක් නැහැ. ඕනෑවට වඩා බොන්නත් එපා. එයට හේතුව කිරිවල කැල්සියම් අයන් තිබෙනවා. කැල්සියම් අයන්වලින් ගැස්ට්රික් හෝර්මෝනය උත්තේජනය වන්නට ඉඩ තිබෙනවා. කිරි වීදුරු 2 -3 බීවාට කමක් නැහැ. ඕනෑවට වඩා පානය කළොත් කැල්සියම් අයන් ප්රමාණය උත්තේජනය වන නිසා ලෙඩේ වැඩිවන්නත් පුළුවන්. යෝගට්, මුදවපු කිරි ගැස්ට්රයිටීස්වලට හොඳයි කියලා මතවාදයක් තිබෙනවා. යෝගට් හොඳයි. මුදවපු කිරිත් හොඳයි.
නමුත් අපේ උදවිය මුදවාපු කිරි කන්නේ ප්රමාණවත් ලෙස නොවේ. කිරි වැඩි කියලා පැණි දාගන්නවා. පැණි වැඩි කියලා කිරි දාගන්නවා. අන්තිමට කිරි මුට්ටියක්ම කාලා ඉවරයි. ඕනෑවට වඩා කිරි කෑමේදී ආමාශයේ ශ්ලේමල පටල රතු වෙලා ඒකාග්රතාවය නැති වෙනවා. තුවාල ඇති වන්නටත් පුළුවන්.
ඉස්සෝ, දැල්ලෝ, කකුළුවෝ, සැමන්, තක්කාලි, අන්නාසි, ඇඹුල් වර්ග, චොකලට් මේ කිසිවක් ආහාරයට එක්කර ගන්න එපා. මේවා කෑමේදී “ගැස්ට්රයිටීස්” වැඩි වෙනවා.
මේවා ගැස්ට්රයිටීස් අසාත්මිකතාව ඇතිවන්නට තුඩුදෙන ආහාරයි.
දීප්ති ෆොන්සේකා
අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි
කොළඹ ජාතික රෝහලේ ආමාශයික සහ ආන්ත්රික රෝග පිළිබඳ ශල්ය වෛද්ය
රනිල් ජයසේන
කිරි කියන්නේ භෂ්මයක්. කිරිවලින් ආමාශයේ ආම්ලික ගතිය අඩු කරවනවා. පානය කළ යුත්තේ සුදු කිරි පමණයි. තේ කහට සමඟ කිරි බීම හොඳ නැහැ. සාමාන්යයෙන් තේ කහට, කෝපිවල කැෆේන් තියෙනවා. කැෆේන් සහිත බීම ගැස්ට්රයිටීස් රෝගීන්ට හොඳ නැහැ. ඒ නිසා තේ කෝපිවලින් වළකිනවා නම් හොඳයි. ආමාශගත රෝග නොමැති අයට කිසිම ප්රශ්නයක් නැහැ. මම මේ කතා කරන්නේ ගැස්ට්රයිටීස් රෝගීන් ගැන පමණයි. කිරි සාමාන්ය ප්රමාණයකට බීවට කමක් නැහැ. ඕනෑවට වඩා බොන්නත් එපා. එයට හේතුව කිරිවල කැල්සියම් අයන් තිබෙනවා. කැල්සියම් අයන්වලින් ගැස්ට්රික් හෝර්මෝනය උත්තේජනය වන්නට ඉඩ තිබෙනවා. කිරි වීදුරු 2 -3 බීවාට කමක් නැහැ. ඕනෑවට වඩා පානය කළොත් කැල්සියම් අයන් ප්රමාණය උත්තේජනය වන නිසා ලෙඩේ වැඩිවන්නත් පුළුවන්. යෝගට්, මුදවපු කිරි ගැස්ට්රයිටීස්වලට හොඳයි කියලා මතවාදයක් තිබෙනවා. යෝගට් හොඳයි. මුදවපු කිරිත් හොඳයි.
නමුත් අපේ උදවිය මුදවාපු කිරි කන්නේ ප්රමාණවත් ලෙස නොවේ. කිරි වැඩි කියලා පැණි දාගන්නවා. පැණි වැඩි කියලා කිරි දාගන්නවා. අන්තිමට කිරි මුට්ටියක්ම කාලා ඉවරයි. ඕනෑවට වඩා කිරි කෑමේදී ආමාශයේ ශ්ලේමල පටල රතු වෙලා ඒකාග්රතාවය නැති වෙනවා. තුවාල ඇති වන්නටත් පුළුවන්.
ඉස්සෝ, දැල්ලෝ, කකුළුවෝ, සැමන්, තක්කාලි, අන්නාසි, ඇඹුල් වර්ග, චොකලට් මේ කිසිවක් ආහාරයට එක්කර ගන්න එපා. මේවා කෑමේදී “ගැස්ට්රයිටීස්” වැඩි වෙනවා.
මේවා ගැස්ට්රයිටීස් අසාත්මිකතාව ඇතිවන්නට තුඩුදෙන ආහාරයි.
දීප්ති ෆොන්සේකා
අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි
No comments: